8 Nisan 2014 Salı

Şekerin Zararları

ŞEKER, en çok tüketilen besin maddelerinden biri oldu. Gereksiz bir kalori kaynağı olmasının dışında hiçbir besleyici özelliği bulunmayan ama “tatlı” ve de “hoş bir gıda” olduğu için neredeyse her besinin içine girmeye başlayan şekerin yol açtığı sağlık sorunlarına her gün bir yenisi ekleniyor. Bizim çocukluğumuzda “fazla şekerin yalnızca şeker hastalığına yol açabileceği” düşünülür ve büyüklerimiz biz şekeri fazla kaçırınca sadece bu nedenle uyarırlardı. Son yıllarda fazla şeker tüketiminin yalnızca şişmanlık ve şeker hastalığıyla ilgili olmadığı net bir şekilde anlaşıldı. Bakın fazla şeker tüketenlerin karşı karşıya kaldığı riskler neler:
İŞTE BİRKAÇ ŞEKER RİSKİ
Diş çürükleri Karaciğer yağlanması Trigliserid yükselmesi Kansere yakalanma ihtimalinin artması Unutkanlık hatta Şekerin zararlarından biri de erken bunama Tekrarlayan hipoglisemi atakları Diş ve diş eti hastalıkları Bağışıklık sisteminin zayıflaması Damar sertliğinin hızlanması Besin alerjileri Ürik asit yükselmesi Kanda pıhtılaşma eğiliminin çoğalması.
Bu listeyi daha da uzatmam mümkün! Sağlığınızı korumak istiyorsanız kendinizin de çocuklarınızın da şeker tüketimini ciddi biçimde kontrol altına alın. Şeker içeren her türlü besinden uzak kalmaya bakın. Çayınızı şekersiz içmeye, şeker eklenmiş meşrubatlara elinizi sürmemeye, tatlılara mesafeli durmaya özen gösterin. Şeker-sağlık ilişkisinin zannettiğinizden çok çok daha önemli bir konu olduğunu da lütfen unutmayın.


Fazla şeker tüketmek kan şekerini çabuk arttırır ve pankreas aşırı insülin salgılar. Buna “metabolik sendrom” denir. İnsülin, şekeri regüle ettikten (bağladıktan) sonra fazlasını yağ olarak depolar. Kan şekerindeki ani düşüşse sürekli acıkma ve yeme hissine ve yemeye yol açar. Kan dolaşımıyla vücudun her tarafına taşınan şeker özellikle de göbek, kalça, göğüs, ve bacağın üst kısmında toplanır ve yağ asitleri, kalp ve böbrek gibi aktif organlara dağılır. Bu organlar gittikçe yavaşlar ve sonuçta dokuları bozularak yağa dönüşür.
Şekeri, “Halkın bir numaralı düşmanı” olarak tabir etmek hiç de yanlış olmaz. Dahası şekeri, “kalsiyum hırsızı” olarak bile görebilirsiniz. Fransa’da yapılan “şekerin çocuklar üzerine etkisi” araştırmalarının sonucunda çok vahim bir tablo bilimsel olarak ispatlanmıştır. Fransa’da son yıllarda bir yaşına varmadan ölen 80.000 çocuğun yarısından fazlasının biberona konan şeker yüzünden öldüğü gerçeği, dehşet vericidir. Bu nedenle şekeri kullanırken çok dikkat edilmelidir.. (zararlari.com sitesinden alınmıştır)

17 Mart 2014 Pazartesi

         
Stevia bitkisini ülkemiz artık ödüllendirmeye başladı :

             TARIM İL MÜDÜRÜNE STEVİA PLAKETİ
Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Kepsut İlçesi’nde düzenlenen 5. Balıkesir Tarım Fuarına katılan Şeker Otu (Stevia) Derneği Başkanı Selahattin Güvenç, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bayram Alanlı’ya plaket verdi. Müdür Alanlı’nın makamına giden Güvenç, verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti.
 
   Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Kepsut İlçesi’nde düzenlenen 5. Balıkesir Tarım Fuarına katılan Şeker Otu (Stevia) Derneği Başkanı Selahattin Güvenç, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bayram Alanlı’ya plaket verdi. Müdür Alanlı’nın makamına giden Güvenç, verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti.
   
    Burhaniye’de, Şeker Otu (Stevia) yetiştiricisi olan Selahattin Güvenç, 27 Şubat - 2 Mart tarihleri arasında Kepsut ilçesinde düzenlenen 5. Balıkesir Tarım Fuarına katılırken, ürün hakkında bilgilendirmeler yaptı. Burhaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Dursun Okur ve dernek yönetim kurulu üyesi Cevriye Çetin ile birlikte müdür Bayram Alanlı’yı makamında ziyaret eden Selahattin Güvenç, desteklerinden ötürü teşekkür etti. Müdür Alanlı’ya plaket veren Güvenç, şeker otundan çok olumlu sonuçlar alındığını ve yaygınlaştırmak istediklerini söyledi. Konuklarına teşekkür eden Müdür Alanlı da, destek sözü verdi.  
FATMA TALAY
BALIKESİR (İHA)

29 Ocak 2014 Çarşamba

Stevia şeker yerine kullanılan Dünya'daki en doğal ve güvenilir tatlı bir bitkidir.Sıfır kaloridir ve kan şekerini yükseltmez.

Bu tatlı bitki protein,kalsiyum,fosfor,sodyum,magnezyum,çinko,A vitamini, C vitamini gibi önemli miktarlarda zengin bir besin içerir. Besin takviyesi olarak kullanılabilir.

Faydaları şunlardır:

*Kan basıncını azaltmaya yardımcı olur.
*Kan şekerini düzeyini kontrol eder.
*% 100 doğal tatlandırıcıdır.
*Mayalanmaz.
*Uzun bir raf ömrüne sahiptir.Yapay tatlandırıcıların aksine,ısı ile bozulmaz,bu yüzden  gıda ile pişirilmeye uygundur.
*Doğal bir lezzettir.
*Diş çürümelerine engel olur
*İnsanlar üzerinde hiçbir yan etkisi yoktur.
                                                              (everstevia.com)



11 Ocak 2014 Cumartesi

                       
                             Stevia bitkisinin faydaları nelerdir?

Stevia Doğal tatlandırıcı özelliği bulunan, bir tutamı bir litre çay ve kahve gibi içeceklerin tatlanmasını sağlayan, şeker ve diğer suni tatlandırıcıların aksine vücuda zararı bulunmaz. 
Şeker bitkisi olarak da bilinen stevia bitkisinin vücuda sağladığı oldukça fazla yarar bulunmaktadır.
Stevia bitkisi özellikle de şeker hastaları tarafından uzman kontrolünde kullanılmalıdır. 

Beyaz şeker yerine tüm yiyecek ve içeceklerde kullanılabilir.
Kalorisiz bir bitkidir, düzenli kullanımı zayıflamaya yol açar.
Kan şekerini düzenlemektedir.Dişlerde plak oluşumunu yavaşlatır, diş çürüklerini önler.
Vücudun daha fazla kalsiyum emmesini sağlar.
Yüksek tansiyonu önler.Vücudumuzun daha fazla vitamin ve mineral almasına olanak sağlar.Doğal bir tatlandırıcıdır.  (Kaynak, haberay.com sitesi)